Äntligen Frankrike

Källa Utrikespolitiska instituet

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Frankrike är något större än Sverige till ytan. Norra och västra delen består av ett väldigt låglandsområde, med slätter som sluttar mot Atlanten och Nordsjön. I öster och söder finns det bergsområden; i sydöst sträcker sig Alperna in i Frankrike. Här finns Europas högsta berg utanför Kaukasus, Mont Blanc.

Frankrike är en av Europas folkrikaste stater och ligger även i topp när det gäller barnafödande. Under de senaste årtiondena har invandringen till landet blivit en allt mer omdebatterad fråga, till följd av ekonomiska problem, arbetslöshet och flera terrordåd.

Frankrike är ett övervägande katolskt land. Andelen kyrkligt aktiva har dock minskat avsevärt. Över en tredjedel av invånarna uppger sig sakna religiös tillhörighet. Religionsfrihet garanteras i författningen, men begränsningar i friheten har debatterats på senare år. Islam är den näst största religionen.
Från 2019 blir det obligatoriskt för alla 3-åringar att gå i förskola i Frankrike.  Det är den lägsta åldern för skolplikt bland EU-länderna. Skolplikten gäller därefter till 16 års ålder. Ungefär två av tre elever slutför gymnasiet.

Vi åker relativt tidigt från Beernem, husbilen var lite kall vid det laget. Snabb frukost, bli av med sopor och gråvatten (disk- och tvättvatten) och sen iväg. Som vanligt har vi ställt GPS:en på ”undvik motorväg, undvik grusväg”…

Vädret var inte det bästa, fortfarande ganska kallt, och regnigt. Vi fortsätter mot Frankrike och landar i en stad som heter Saint Quentin. En stad med en historia som sträcker sig tillbaka till romarnas tid. Tyvärr utplånades staden mer eller mindre under WWII, så inte mycket finns kvar av den historiska kvarlåtenskapen. Vi övernattar på en stadsparkering, i centrum av staden, men eftersom regnet öser ner blir det inte mycket av med stadsrundvandring.

Efter Saint Quentin, fortsätter vi till Péronne. Här finns ett vackert museum, beläget i stadens gamla slott. Museet skildrar den belägring som Peronne utsattes för från 1914 till 1917. Genom ett antal installationer levandegör man de umbäranden som både militärer och civila genomlevde under kriget. Hela gestaltningen var mycket stark, man hade använt såväl ljus som ljud för att påverka våra sinnen och få oss att känna förtvivlan och vanmakt…

Vi reser vidare till Neufchatel de Brey och Camping Sainte Claire. Vi har nu varit ute i 2 veckor och behöver tvätta lite. Vi övernattar två nätter, och jag kör 2 tvättar med torktumlare därtill. Det finns inte en chans att kunna hänga ut något till tork, regnet vräker ner i nästan två dygn. Vi lyssnar på ljudböcker och hukar i husbilen…

Nästa stopp är Omaha Beach på norra kusten av Normandie. Här träffar vi våra kamrater Maud och Charlie, som vi av och till brukar åka husbil med. De har tillsammans med sina hundar, tagit en annan väg genom Tyskland för att komma till Normandie. Härligt att träffas!
Vi äter gemensam middag efter en hundpromenad på stranden. Sen regnar det…

Efter en otroligt blåsig natt klarnar det upp mot havet. Solen lyser, det är fortfarande väldigt svalt, och molnen jagar varandra på himlen. Men det är väldigt vackert.
Första stopp är den amerikanska kyrkogården som ligger vid Omaha beach. 7000 personer är begravda där. Vi går först genom museet som skildrar den 6/6 1944, då landstigning av de allierades trupp skedde på stranden av Colville-sur-Mer, det som senare blev känt som Omaha beach. Det är en mycket stark upplevelse, jag klarar inte av att läsa och se allt. Med dagens situation med kriget i Ukraina, känns även det förgångna så nära.
Efter museet går vi genom kyrkogården med dess 7000 marmorkors….

Efter denna upplevelse reser vi vidare till Bayeux för att se den berömda Bayeuxtapeten. Det är förstås inte en tapet utan en 68 meter lång broderad historielektion hur det kom sig att normandernas kung Wilhelm blev kung av England, pga slaget vid Hastings 1066. Det broderade arbetet är nästan 1000 år gammalt, ca 50 cm högt, och 68 meter drygt lång. Historien berättas i ca 40 scener. Vi utrustades med hörlurar, där historien beskrevs tablå för tablå, och det var enkelt att följa med i ”handlingen”. Självklart får man inte fotografera i lokalen, så jag köpte en bok för att få veta mer…

Nästa stopp: Mont-Saint-Michel. Efter en hel del pyssel med att skaffa ett kort för att komma in på en husbilsparkering (kön bakom oss blev lång…) lyckades vi landa brevid varandra igen. MIddag avåts på restaurang!

3 reaktioner till “Äntligen Frankrike

  1. Usch ja, var en gång för inte jättelängesedan just på Omaha beach och den amerikanska kyrkogården, gripande!

  2. Otroligt intressant och givande att följa er resa! Själv håller jag på med vårrustningen av segelbåten, ska i sjön 6 maj! Kram

Lämna en kommentar